ΔράσειςΣυγχαρητήρια στην ομάδα ΘΥΡΣΟΣ και στην Πρόεδρο κα Πέππα -Δ.Σ. ΕΝ.ΕΛ.ΠΟΛ. για την υπέροχη θεατρική παράσταση που έπαιξαν γι εμάς στο Δημαρχείο Π. Φαλήρου - συνδιοργάνωση με τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Π. Φαλήρου.


   

Μια κοινωνική πρωτοβουλία γίνεται θεατρική πράξη


Μια παράσταση με “εισιτήρια σε αναμονή”  θέλει τη στήριξή μας!


Έκθεση φωτογραφίας “ΕΥΖΩΝΕΣ” - ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ  στο 13ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών στο Στάδιο Ειρήνης & ΦιλίαςΣτην Αθήνα στις 02-12-2017 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τις ΕΝΕΛΠΑ, φιλοξένησαν στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας μαζί με το 13ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών, την έκθεση φωτογραφίας “Εύζωνες  - Οι φύλακες των αφανών, της διαπιστευμένης φωτογράφου από το 2010 στην Προεδρία της Δημοκρατίας, Δήμητρας Χατζηαδάμ παρουσία 18.000 ποντίων που ταξίδεψαν απ’ όλη την Ελλάδα.


  

Τα αντίγραφα εκμαγείων του Ερνέστου Τσίλλερ και ο στόχος αξιοποίησής τους από την Τρίτη Γενιά εξειδικευμένων Τεχνιτών του πηλού

Ο Ερνέστος Τσίλλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller) γεννήθηκε στην Όμπερλόσσνιτς της Γερμανίας, στις 22 Ιουνίου 1837. Ήταν Σάξονας αρχιτέκτονας που απέκτησε αργότερα την ελληνική υπηκοότητα. Προς το τέλος του 19ου αιώνα ήταν διάσημος αρχιτέκτονας στην Αθήνα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτήρια.
Τα Αρχιτεκτονικά έργα του Τσίλλερ κοσμούν μέχρι τις ημέρες μας, όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. 
Σε πολλά από αυτά τα κτίρια, η άψογη Αρχιτεκτονική δομή τους, ολοκληρωνόταν με την ύπαρξη πήλινων αγαλμάτων που ήσαν αντίγραφα έργων γνωστών γλυπτών.

Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα των εκμαγείων από τα οποία στο παρελθόν είχαν φιλοτεχνηθεί τα πήλινα αγάλματα.
Κατοικία Ερρίκου Σλίμαν. Σήμερα φιλοξενεί το Νομισματικό ΜουσείοΔημοτικό Θέατρο Αθηνών


Ξενοδοχείο "Ακταίον" - Παλαιό Φάληρο. 
Μέρος των αντιγράφων των εκμαγείων αυτών, βρίσκονται στα χέρια Τρίτης γενιάς εξειδικευμένων Τεχνιτών του πηλού. Ο Εγγονός τώρα πλέον, συνεχίζει με το ίδιο μεράκι και με την ίδια αγάπη να αναπαράγει τα ίδια έργα που  παρήγε και ο παππούς του και ο πατέρας του.
Δυστυχώς η τέχνη αυτή δεν πέρασε στην επόμενη γενιά της οικογένειας, καθώς τα νεότερα μέλη της, «άνοιξαν» τα φτερά τους προς άλλες κατευθύνσεις.
Αυτή την στιγμή λοιπόν, η μοναδικότητα της τέχνης αυτής κινδυνεύει να αφανισθεί και να χαθεί αυτή η σπουδαία τεχνοτροπία, η οποία αποτελεί Πολιτισμική μας Κληρονομιά.
Χώρες της μακρινής Ανατολής έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των αντιγράφων των εκμαγείων, προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά για την αγορά τους αλλά και την εκμάθηση της ιδιαίτερης αυτής τεχνικής.

Ο τελευταίος «δάσκαλος» του είδους, με περίσσιο πείσμα έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα την «εκχώρηση» αυτής της τεχνοτροπίας και αναζητά τρόπους να «περάσει» στην νέα γενιά ως  Πολιτιστικό κειμήλιο μας. Επί σειρά ετών αναζητά βοήθεια και στήριξη από Πολιτεία και λοιπούς φορείς, αλλά εις μάτην. 

Στόχος μας ως ΕΝΕΛΠΑ, είναι η δημιουργία, σε ιδιόκτητο χώρο:

1. Μουσείου που θα φιλοξενήσει έργα των εκμαγείων αλλά και εργαλεία και λοιπά αντικείμενα που προέρχονται από την μακρά ιστορία του εργαστηρίου αυτού, καθώς και φωτογραφικό και λοιπό λαογραφικό υλικό.

2. Χώρο "Αναγνωρισμένου Εκπαιδευτικού Κέντρου" ή Σχολής, όπου νέοι άνθρωποι με ταλέντο και όρεξη για την συνέχιση αυτής της μοναδικής τεχνικής, να βρουν κίνητρο για την ενασχόλησή τους σε αυτή την τέχνη. 

Παράλληλος στόχος θα είναι και η σύνδεση του "Εκπαιδευτικού Κέντρου" με την Σχολή Καλών Τεχνών, ώστε φοιτητές της με την διαδικασία των Υποτροφιών να μπορούν να συμμετάσχουν στα μαθήματα της Σχολής μας.

Ακολουθούν μερικά δείγματα των τεχνουργημάτων που παράγονται από τα αντίγραφα των εκμαγείων του Τσίλλερ.

_______________________________


 
O "Πρεσβευτής της Ειρήνης" Πρέμ Ράβατ (Prem Rawat) επίσημος προσκεκλημένος των ΕΝΕΛΠΑ στο Θέατρο BadmintonΕπίσημος προσκεκλημένος των ΕΝΕΛΠΑ, ο "Πρεσβευτής της Ειρήνης" Πρέμ Ράβατ (Prem Rawat) και με οικοδεσπότη μας τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Αποστολόπουλο και συνοδοιπόρο του τον Αντιδήμαρχο Περιστερίου Γιώργο Βαθιώτη. Ο Πρέμ Ράβατ τόνισε την ανάγκη για καλλιέργεια της έμφυτης ανάγκης μας για Ειρήνη. Μιας Ειρήνης που ξεκινάει από την καρδιά του καθενός μας και επεκτείνεται στην κοινότητα, στην κοινωνία, στο έθνος, στον κόσμο μας. Η φύτευση της Ελιάς κάτω από την Ακρόπολη, θα θυμίζει την δέσμευση που αναλαμβάνουμε όλοι μας και ο καθένας ατομικά, να πληρούμε αυτή την φυσική μας ανάγκη για Ειρήνη. Τις ΕΝΕΛΠΑ εκπροσώπησαν, η Πρόεδρος κα Έλενα Πέππα και ο Γ. Γραμματέας κ. Νίκος Μπουγιούρης.


Η Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά, κηρύσσει την έναρξη της ημερίδας " Η Alitrip στην Ελλάδα". Ο δρόμος συνεργασίας Κίνας και Ελλάδας έχει αρχίσει να χαρτογραφείται. Οι Ενελπά συμμετέχουν δημιουργικά και στοχευμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου